Her finner du Harstad kommunes rutiner og verktøy for samhandling, identifikasjon og oppfølging av barn og unge, samt prosedyrer som gjelder for de enkelte tjenestene.

BTI-veilederen

I alle tjenester som er i kontakt med barn og unge, skal BTI-veilederen være kommunes viktigste rutine og verktøy i arbeidet med barn og unge som det er knyttet en uro eller bekymring til. Veilederen viser ansatte hvordan de skal gå frem med sin uro eller bekymring, hvordan de skal gå fra bekymring til handling og hvordan de ulike tjenestene skal samhandle og koordinere hjelpen som gis til det enkelte barn. I 2024 vil kommunen starte implementering av BTI-veilederen til tjenester som jobber med barn og unge.

I tillegg har Harstad kommune en verdiplattform, VERDIHÅNDBOK, som alle ansatte skal følge når de utøver sitt arbeid. Verdiplattformen skal blant annet bidra til å yte bedre tjenester til byens innbyggere.

Felles for alle tjenester

Alle som jobber med barn og unge trenger å øve seg for å snakke med barn og unge om viktige og vanskelige temaer.

Snakkemedbarn.no er en digital opplæringsplattform som skal gjøre deg tryggere i slike samtaler, ved blant annet å gi muligheten til konkret øving gjennom simulerte samtaler med barn. Det er mye å lære om både samtaleteknikker og deg selv i møte med barn og unge, og det er mye kunnskap i artiklene og filmene i snakkemedbarn.no.

Felles prosedyrer og rutiner i Harstad kommune:

Forpliktende samarbeid når vi er bekymret

Prosedyre for opplysningsplikt til barneverntjenesten ved mistanke om at barn/unge utsettes for alvorlig omsorgssvikt, herunder vold/overgrep 

Bekymringsmelding til Barneverntjenesten

Samtykkeerklæring tverrfaglig samarbeid barn

Tverrfaglig retningslinje for oppfølging av barn med Downs syndrom