Medvirkning er en lovfestet rettighet som har som mål å bedre kvaliteten på tjenestene ved at brukerne av tjenesten får reell innflytelse på valg og utforming av tjenestetilbudet. Brukermedvirkning innebærer at tjenestetilbudet så langt som mulig utformes i samarbeid med brukeren, og at det legges stor vekt på hva brukeren ønsker.

På kommunenivå i samhandlingsmodellen handler medvirkning først og fremst om politisk medvirkning. Representantene skal bidra med sin kunnskap til fagfolk, administrasjon og politikere i planlegging, utforming og drift av et bedre tjenestetilbud. I Harstad kommune kan innbyggerne medvirke rundt forhold som angår barn og unge gjennom deltakelse i: 

  • Kommunestyret. Kommunestyrene i Norge er det øverste organ i kommunen og består av folkevalgte representanter. Det treffer vedtak i saker på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov. Kommunen har selv ingen lovgivende makt, men tilhører den utøvende makt også når det lager vedtekter.
  • Barn og ungdommens kommunestyre (BUK) er et kommunalt organ bestående av elever fra barne-, ungdoms- og videregående skolene i Harstad. BUK skal gi barn og ungdom en tydelig stemme i det politiske systemet og sikre barn og ungdoms innflytelse på politikk som angår dem. 
  • Ungdomsrådet i Harstad består av representanter fra Barn- og Unges Kommunestyre (BUK). De jobber med BUK for å gi barn og unge en aktiv stemme i samfunnsdebatten.
  • Rådet for personer med funksjonsnedsettelser er rådgivende medvirkningsorganer i kommunen. Alle saker som gjelder personer med funksjonsnedsettelse, skal forelegges for rådet for personer med funksjonsnedsettelse. Rådet kan også ta opp saker på eget initiativ.
  • Brukerråd for utviklingshemmede kan ikke bestemme, men de skal bli hørt og ha innflytelse i saker som omfatter dem.
  • Utvalg for oppvekst og kultur er etablert av kommunestyret ved fastsetting av reglement for politiske styringsorganer. Utvalget avgir innstilling i saker som skal behandles av kommunestyre innen sitt ansvar. Utvalget har i utgangspunktet hovedarbeidsområder lik det som framgår av utvalgets navn.
  • Utvalg for helse og omsorg er etablert av kommunestyret ved fastsetting av reglement for politiske styringsorganer. Utvalget avgir innstilling i saker som skal behandles av kommunestyre innen sitt ansvar. Utvalget har i utgangspunktet hovedarbeidsområder lik det som framgår av utvalgets navn.
  • Utvalg for levekår og inkludering er etablert av kommunestyret ved fastsetting av reglement for politiske styringsorganer. Utvalget avgir innstilling i saker som skal behandles av kommunestyre innen sitt ansvar. Utvalget har i utgangspunktet hovedarbeidsområder lik det som framgår av utvalgets navn.
  • Integreringsrådet er et høringsorgan som skal orienteres og uttale seg om aktuelle saker på integrerings- og inkluderingsfeltet i kommunen. Rådet har også ansvar for å bidra med sin kompetanse og erfaring i videreutviklingen av kommunens integreringstjenester.
  • Harstad kommunale foreldreutvalg (HKFU)  består av representanter fra foreldreutvalgene ved skolene i kommunen. Hensikten med HKFU er å koordinere skolenes behov og ønsker i kommunen, og å drive opplæring og erfaringsutveksling. HKFU arbeider med saker av felles interesse for alle skolene i kommunen.