Tilbake

Barn, unge og søsken som pårørende

Familielivet består av store og små hendelser som kan gjøre barn til pårørende på ulike måter. Det kan skje noe akutt med foreldre eller søsken, eller situasjonen kan være kronisk og en del av hverdagen, som for eksempel:

  • psykisk sykdom, fysisk sykdom eller skade
  • misbruk av alkohol eller andre rusmidler
  • når noen av de nærmeste dør
  • samlivsbrudd
  • demens
  • store økonomiske utfordringer
  • å være vitne til vold i familien
  • forelder som sitter i fengsel

Helsepersonell har plikt til å ivareta barn som er pårørende jamfør helsepersonelloven § 10.

Det vises også til nasjonal veileder Pårørendeveileder –Informasjon og støtte til barn som pårørende. Veilederen er også et tiltak for å styrke arbeidet med barn som pårørende og bidra til implementering av helsepersonelloven § 10a og § 10b. Siden 2010 har helsepersonelloven § 10a pålagt helsepersonell i både spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende. Formålet med regelverket er at barna skal fanges opp tidlig, og at det tilbys tiltak og blir satt i gang prosesser som setter barn og foreldre bedre i stand til å mestre situasjonen der en av foreldrene er alvorlig syk. Fra 1. januar 2018 er bestemmelsen utvidet til også å gjelde mindreårige barn som pårørende til søsken med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade. Fra samme tidspunkt har helsepersonell plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som etterlatte etter foreldre eller søsken. Informasjon om rettigheter når barn og unge er pårørende, kan leses her

Definisjoner

Med barn og unge og søsken som pårørende, menes i denne sammenheng barn (0-18 år) som pasienten har omsorgsansvar for, uavhengig av formalisert omsorgssituasjon.

Søsken omfatter både biologiske søsken og andre barn som lever med pasienten som søsken i en familie.

Begrepet  “foreldre” omfatter alle som har omsorgsansvar for barn, herunder biologiske foreldre, fosterforeldre, adoptivforeldre, steforeldre og eventuelt andre så sant de fyller foreldrerollen for et barn.

Fellesprosedyre

Harstad kommune har utarbeidet fellesprosedyre for Barn som pårørende

Ansatte i Harstad kommune skal benytte kommunens BTI-veileder og igangsette hjelp og støtte til barn og søsken som pårørende.

Foresatte til barn og unge med funksjonsnedsettelse

Det kan oppleves som overveldende å få et barn med nedsatt funksjonsevne. Det er utarbeidet en veiviser som gir en oversik over ulike tjenester og hjelp som finnes i Harstad kommune, inndelt etter alder fra graviditet til 18 år og voksen. Du finner den her: Veiviser for barn og unge med funksjonsnedsettelse